|
admin
|
 |
« : Mayıs 17, 2006, 07:44:36 ÖÖ » |
|
kaval müz. Çoban çalgısı olarak bilinen ka-val, yörede daha çok şimşir ağacından (nadiren livori, incir ve erik ağacından), dilli ve üstte 6 delikli olarak imal edilir. Diğer yörelerde sınırlı kullanımına rağmen Trabzon’da Köprübaşı ve Çaykara ilçe-leri ve Hopa Kemalpaşa bölgesinde tek ge-leneksel müzik enstrumanı olarak horonlara eşlik çalgısıdır ḳaval RA 261 (Rize Pazar); kavel “bi kavel da, dedi, ‘ç’alāyi’... kavel, otudi bi issuz dağa ç’alayi,..” (RA 11/81-82) (Rize Dere-pazarı); ġaval OYA 345 (Ordu) Azerice tütek “kaval” AHÖ 543 Gazimihal, kaval kelimesinin kav kökün-den türediğini ileri sürmüştür. Buna karşılık Yunanca “lahana, pırasa vs. sapı” anlamına gelen havlos (Χαυλος) veya avlos (Αυλος) “flüt, kaval” kelimelerinden türemesi daha yüksek bir ihtimaldir Antik Yunanca kayıtlarda: Herodotus, The Histories 1. 17. 1 Atasözü: “Açluk ayiya kaval çaldurur” HG 451 (Akçaabat)
Kaynak: ÖzhanÖztürk. Karadeniz Ansiklopedik Sözlük. Heyamola yayıncılık. İstanbul, 2005 sf. 641
Adana ili, Ceyhan ilçesi, İmren köyü yörüklerinden kaval hikayesi (1947)
Koyun bir türlü cennetten çıkmak istemez-miş. Cennet-i a’lâdan... Çoban’a diyorlar ki: “Bu hayvan, ne yaptıysak, cennetten çıkma-dı. Belki kavalla çıkar...” Çobana kaval veriyorlar,diyorlar ki: “Çık Cennet’in kapısından hiç arkana bakmadan, kaval çalarak yürü.” Çoban bir gün, iki gün yürüyor, arkasına bakmadan. Sonunda merak ediyor, dayana-mıyor, dönüyor, arkasına bakıyor. Bütün ko-yunlar çıkmış, bir tek koç kalmış, Cennetten çıkmamış. Çoban bakınca Cennet’in kapısı kapanıyor, o koç içerde kalıyor. Bütün koç-ların boynuzları gümüşten imiş. Çoban arka-sına dönüp bakınca çıkan koçların boynuzları kemik kesilmiş. Bakmasaymış, hem o tek koç da Cennetten çıkacakmış, hem de bütün koçların boynuzları gümüş kalacakmış... -Şeytana diyorlar ki: “Cennetten bir çalgı çıkmış, kaval; çok gü-zel...” Şeytan da: “Sağır delikleri olmasa...” diyor. Öteki deliklerine karışmamış da sağır delikle-rine karışmış. -Bunlar, en altta, parmak dokunmayan deliklerdir. Onlar olmazsa kaval çalınmaz.
Kaynak: ÖzhanÖztürk, Folklor ve Mitoloji:Ansiklopedik Sözlük (Henüz Yayınlanmamış çalışma)
*Ekte kaval fotoğrafı: Hak sahibi Selocan (Köprübaşı)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Karalahana Karadeniz Forum
|
 |
« : Mayıs 17, 2006, 07:44:36 ÖÖ » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
|
 |
« Yanıtla #1 : Mayıs 17, 2006, 07:46:19 ÖÖ » |
|
 Sürmene Kalis köyünden Mustafa Kiraz İndir: http://ozhanozturk.com/videolar/mustafa_kiraz.wmv Alıntı yaptığımız sayfa: http://ozhanozturk.com/content/view/1205/113/lang,tr/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
|
 |
« Yanıtla #2 : Mayıs 17, 2006, 07:50:10 ÖÖ » |
|
Genç yaşta vefat eden burnuyla kaval çalmasıyla ünlenen Sürmeneli virtüöz (Gogoç) Sadık Karadeniz hakkında bildiklerimizi paylaşalım *Ekte plak kapağı ve text dosyasında tüm parçalarının linkleri
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sempatim
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #3 : Mayıs 21, 2006, 02:47:58 ÖÖ » |
|
sadık karadenizi indirdim ama açamıyorum.şifre istiyor.şifre nedir? şifreyi bilen varsa yazsın lütfen.
|
|
|
|
« Son Düzenleme: Mayıs 21, 2006, 03:34:28 ÖÖ Gönderen: sempatim »
|
|
|
|
|
sempatim
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #4 : Mayıs 21, 2006, 05:38:33 ÖÖ » |
|
Sn.Admin öncelikle merhabalar.Arayıpta bulamadığım Sadık karadeniz in şarkılarını bu forumda bizlerin istifadesine sunduğunuz için teşekkür ediyorum.Sadık Karadeniz in şarkılarını indirmesine indiedim ama açamıyorum.şifre istiyor.Rar şifresi nedir? İlgilenirseniz ve bildirirseniz çok memnun kalacağım.Emeğinize sağlık selamlar
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yılmaz özen
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #5 : Mayıs 21, 2006, 05:15:10 ÖS » |
|
elıne saglık
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaZYoNeR
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #6 : Mayıs 21, 2006, 05:22:54 ÖS » |
|
arkadaşlar şifre www.lahana.org
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sempatim
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #7 : Mayıs 22, 2006, 02:10:47 ÖS » |
|
teşekkürler arkadaşım.sağolasın
|
|
|
|
|
|
|
|
|
faruk661
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #8 : Mayıs 23, 2006, 02:32:50 ÖÖ » |
|
ELLERİNE SAĞLIK KARDEŞ PAYLAŞTIĞIN İÇİN TEŞEKKÜRLER.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
onurkaradeniz
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #9 : Haziran 05, 2006, 09:56:02 ÖÖ » |
|
sadık karadeniz benim akrabam olur arkadaşlar dinlenildiğini görmek gerçekten güzel
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaZYoNeR
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #10 : Haziran 18, 2006, 06:07:45 ÖS » |
|
Kısa bir vıdeo ama emicenin söylediği kısa türkü hoşuma gitti paylaşayım dedim hemşerilerimle  http://www.hemenpaylas.com/download/1001117/kaval_horonu.rar.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yamaç
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #11 : Temmuz 04, 2006, 02:04:45 ÖS » |
|
sadık karadeniz benim akrabam olur arkadaşlar dinlenildiğini görmek gerçekten güzel
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yagmurgulu
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #12 : Ağustos 21, 2006, 04:03:18 ÖS » |
|
teskkürler
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zalimar
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #13 : Eylül 30, 2006, 05:48:11 ÖS » |
|
kaval müz. Çoban çalgısı olarak bilinen ka-val, yörede daha çok şimşir ağacından (nadiren livori, incir ve erik ağacından), dilli ve üstte 6 delikli olarak imal edilir. Diğer yörelerde sınırlı kullanımına rağmen Trabzon’da Köprübaşı ve Çaykara ilçe-leri ve Hopa Kemalpaşa bölgesinde tek ge-leneksel müzik enstrumanı olarak horonlara eşlik çalgısıdır ḳaval RA 261 (Rize Pazar); kavel “bi kavel da, dedi, ‘ç’alāyi’... kavel, otudi bi issuz dağa ç’alayi,..” (RA 11/81-82) (Rize Dere-pazarı); ġaval OYA 345 (Ordu) Azerice tütek “kaval” AHÖ 543 Gazimihal, kaval kelimesinin kav kökün-den türediğini ileri sürmüştür. Buna karşılık Yunanca “lahana, pırasa vs. sapı” anlamına gelen havlos (Χαυλος) veya avlos (Αυλος) “flüt, kaval” kelimelerinden türemesi daha yüksek bir ihtimaldir Antik Yunanca kayıtlarda: Herodotus, The Histories 1. 17. 1 Atasözü: “Açluk ayiya kaval çaldurur” HG 451 (Akçaabat)
Kaynak: ÖzhanÖztürk. Karadeniz Ansiklopedik Sözlük. Heyamola yayıncılık. İstanbul, 2005 sf. 641
Adana ili, Ceyhan ilçesi, İmren köyü yörüklerinden kaval hikayesi (1947)
Koyun bir türlü cennetten çıkmak istemez-miş. Cennet-i a’lâdan... Çoban’a diyorlar ki: “Bu hayvan, ne yaptıysak, cennetten çıkma-dı. Belki kavalla çıkar...” Çobana kaval veriyorlar,diyorlar ki: “Çık Cennet’in kapısından hiç arkana bakmadan, kaval çalarak yürü.” Çoban bir gün, iki gün yürüyor, arkasına bakmadan. Sonunda merak ediyor, dayana-mıyor, dönüyor, arkasına bakıyor. Bütün ko-yunlar çıkmış, bir tek koç kalmış, Cennetten çıkmamış. Çoban bakınca Cennet’in kapısı kapanıyor, o koç içerde kalıyor. Bütün koç-ların boynuzları gümüşten imiş. Çoban arka-sına dönüp bakınca çıkan koçların boynuzları kemik kesilmiş. Bakmasaymış, hem o tek koç da Cennetten çıkacakmış, hem de bütün koçların boynuzları gümüş kalacakmış... -Şeytana diyorlar ki: “Cennetten bir çalgı çıkmış, kaval; çok gü-zel...” Şeytan da: “Sağır delikleri olmasa...” diyor. Öteki deliklerine karışmamış da sağır delikle-rine karışmış. -Bunlar, en altta, parmak dokunmayan deliklerdir. Onlar olmazsa kaval çalınmaz.
Kaynak: ÖzhanÖztürk, Folklor ve Mitoloji:Ansiklopedik Sözlük (Henüz Yayınlanmamış çalışma)
*Ekte kaval fotoğrafı: Hak sahibi Selocan (Köprübaşı)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kkviya
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #14 : Ekim 08, 2006, 04:46:41 ÖS » |
|
ii akşamalar ben sinan çelik'in kaval albümünü arıyorum bilen varsa yardımcı olsun 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|