Abant Gezisi: Abant Gölü ve Abant Tabiat Parkı

Abant Gölü Alanı 125 hektar olan gölün denizden yüksekliği 1325 m.dir. Yeraltı suları ile beslenir. En derin yeri 18 m., ortalama 10-15 m. derinliktedir. Abant Gölü Bolu’nun 34 km. güneybatısında Abant Dağları üzerinde tabii bir göldür.  Abant Gölü Ulaşım: Ankara – İstanbul D-100 Karayolunun ve TEM otoyolunun 203. Km.sinden ayrılan 22 km.lik asfalt yol ile ulaşılmaktadır. Bolu’ya 34 km., Ankara’ya 225 km., İstanbul’a 258 km. uzaklıktadır.

Tektonik menşeli Abant Gölü ve çevresinin bitki zenginliği, ayrıca büyük bir açık hava rekreasyon potansiyeline sahip bulunması nedeniyle yörenin 1150 Hektarlık bölümü, 1988 yılında “Tabiat Parkı” olarak koruma altına alınmıştır. 

Göl çevresi zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Sarı ve karaçam, kayın, meşe, kavak, dişbudak, gürgen, söğüt, ardıç ağaçları ve ormangülü, ılgın, fındık, muşmula, papazkülahı, alıç, çobanpüskülü, kuşburnu, eğrelti, böğürtlen, çilek, nane, ahududu, sarmaşık, ısırgan, atkuyruğu ve çayır otları başlıca ağaç ve ağaççıkları oluşturur. Gölün kenarları çeşitli su bitkileriyle ve nilüferlerle doludur. Abant Gölünün etrafında yükselen yamaçlarda ise Abant Çiğdemi (Crocus Abantensis) endemik olarak bulunmaktadır.Gölde bulunan ve endemik bir tür olan Abant Alabalığı “SALMO TRUTTA FARİO VARYETTE ABANTİCUS” olarak literatüre geçmiştir. Balık meraklıları yılın belirli zamanlarında, ücret ödeyerek olta ile balık avlayabilmektedirler.

Göl çevresindeki ormanlarda yabani hayvanlardan ; tavşan, tilki, çakal, kurt, ayı, domuz, geyik, karaca, sincap, gelincik ; su kuşlarından ; yaban kazları, yaban ördekleri, balıkçıl, sakarmeke, karabatak, turna; yırtıcılardan ; şahin, doğan, kara akbaba, kaya kartalı, atmaca, baykuş; diğer kuşlardan; toygar, alakabak, puhu, gökdoğan, ağaçkakan, karatavuk, bülbül, ispinoz ve saka görülmektedir.Yöre ormanları geyikler için en uygun yaşam ortamına sahiptir. 

Abant gölü, Abant gezisi


Abant Konaklama 

Çevresi 7 km. olan ve yılın her ayı ayrı güzelliklere sahip bulunan gölde; piknik, kamping, sportif olta balıkçılığı, yürüyüş, bisikletle, faytonla, atla gezinti vazgeçilmez aktivitelerdir. Park girişinde bulunan satış reyonlarında ise bölgede doğal olarak üretilen gıdalar ve hediyelik eşyalar satılmaktadır.

Göl çevresinde bulunan Abant Palace Otel ve Büyük Abant Otel her türlü konfora ve aktiviteye sahip otellerdir. Ayrıca bungalov evler ve lokantalar mevcuttur. Göle ulaşım, şehir merkezindeki terminalden her iki saatte bir kalkan Abant Birlik dolmuşları ile mümkün olmaktadır.


ABANT KONAKLAMA TESİSLERİ

 

KONAKLAMA TESİSLERİ

Tesisin Adı        Sınıfı Oda Yatak Tel No Fax No Web sitesi
Abant Palace Otel ***** 174 377 224 50 12 224 50 28 www.taksimotelcilik.com.tr
Büyük Abant Otel ***** 114 218 224 50 33 224 50 31 www.buyukabantoteli.com
Abant Evleri Bungalov 14 30 224 51 78   www.abantevleri.com.tr
Petro Club T.Köyü 60 120 225 28 70   www.petroclub.com.tr
Abant Pansiyon Pansiyon 6 12 237 11 07   www.abantpansiyon.com
Abant Dere Pansiyon Pansiyon 8 20 237 11 05   www.abantderepansiyon.com

 

Abant Tabiat Parkı ve Abant Yolu Üzeri Günübirlik Tesisleri

Tesisin Adı      Tel No Web sitesi
Abant Göl Gazinosu 224 50 45  
Abant Çamlık Rest. 224 50 49  
Alabant Restaurant 224 51 05 www.abantalabalik.com
Cemil Piknik 237 10 49 www.cemilpiknik.com
Yeşilev 237 11 49  
Şelale Restaurant 237 11 44  
Gökdere Alabalık 225 32 01 crcemlak.com/zab/index.html
Ayışığı Restaurant 225 28 60  



Abant Tabiat Parkı Girişi (0374 224 51 21)

Abant gezisi

Bolu’nun 34 km güneyinde, toprak kaymaları sonucunda oluşmuş, 1.28 kilometrekarelik bir alanda yer alan Abant gölünün çevresine kurulmuş olan bir yer. Genel

Abant Tabiat Parkı, Abant gezisi, Abant gölünde tatil

anlamda düşünüldüğünde 3 otel ve bir göl haricinde bir şey yokmuş gibi görünse de, yaşamadan anlamak imkansız.

Abant’a ulaşmak için öncelikle Bolu’ya gitmeniz gerekiyor. Ankara veya İstanbul’dan, her iki şehirden de Abant’a gidiş için en kısa yol Tem otoyoludur. Ankara’dan ortalama 1,5 saatte, İstanbul’ dan ise 3 saatte ulaşabilirsiniz. Tem otoyolunun bittiği bir Abant sapağı vardır, burada bulunan dik bir tepeyi tırmandığınızda yaklaşık yarım saat sonra Abant’tasınız.

Her mevsimin renklerini üzerinde çok güzel bir elbise gibi taşımasını bilen Abant’ta, yaz aylarında, gölün etrafında bir hamakta ya da çimenlerin üzerinde yapılan bir öğle uykusu… kış aylarında ise, beyaz bir görüntü eşliğinde buz tutmuş bir göl manzarası. Ama en güzel mevsimi bahar aylarıdır. Yaprakların, yeşilden yavaş yavaş sarıya, ya da sarıdan yeşile dönüşü… ve bahar aylarının güzelliklerini hiç çekinmeden umarsızca size sunar Abant.

Abant çocukluğunuza dönüştür

Çocukken kar yağdığında neler yapardınız? Bir tahta parçası alıp bulduğunuz en dik yokuşa çıkar, ve aşağıya doğru korkusuzca, sevinç çığlıkları atıp kaymanın keyfini yaşamaz mıydınız? Şimdi büyüdüyseniz ne olmuş ki? Bilgisayarlar, telefonlar, dosyalar derken, nasılda unuttunuz çocuksu sevinç çığlıklarınızı…
Abant’ın büyülü taraflarından biri işte bu… Çocukluğunuzda kaydığınız tahta parçalarının biraz modernize edilmiş, bir direksiyonla gidiş yönünüzü ayarlayabilme şansı verilmiş bir kızakla Abant’ın çorak kalmış tepelerinden aşağıya kayarken şaşırmayın! Yüzünüzdeki tebessümü bir yerlerden hatırlıyorsunuz.

Mangaldan çıkan duman kokuları

Mangal kelimesi ne gibi bir çağrışım yapıyor? Temiz hava, yeşil bir doğa, karşınızda göl manzarası gölün içinde bulunan nilüfer çiçekleri. Belki üzerine konan bir kurbağa görürsünüz ve bir öpücükle prens ya da prenses olur.

Temiz hava insanı acıktırıyor değil mi? Peki ya ne yiyeceğiz? Arabamızın arkasında getirdiğimiz mangal kurulacak, yakılacak ve üstüne konan etler pişirilecek. Üşenip yanınıza bir şeyler almadınız mı? Ya da anlık bir karar mı sizi Abant’a getiren? Hiç sorun değil, kolaylıkla bir mangal kiralayabilirsiniz. Kır lokantalarında bulabileceğiniz mangalın yanında et, tavuk ya da alabalık tercihinizi yapın ve başlayın mangal dumanından çıkan kokuları içinize çekmeye. “Hava soğuk, hasta olurum ya da mangal yapmaktan hoşlanmam” derseniz. O zaman size, gölün yakınlarında bulunan otellerin restoranlarını tavsiye edebiliriz. “Abant’a kadar gel, otel mönüsünden bir şeyler seç olmaz ki!” derseniz. Buna da bir çare var. Gölün etrafında ağaçlıkların arasında bulabileceğiniz küçük lokantalar size leziz yöre yemeklerini sunmaktan memnun olacaklardır.

Yemek faslını atlattınız. Şimdi sıra yediklerinizi biraz eritmeye geldi. Abant Gölü’nün etrafında biraz yürüyüşe ne dersiniz? Ormanın huzuru, ağaçlarda gezen sincapların sevimliliği ve at nalı sesleri… “Bu at nalı sesi de nerden çıktı şimdi, bu sessizliğin içinde?” Bu sesler, siz eğer yorulursanız, ya da gölün çevresinde farklı bir ruh haliyle gezi yapmak isteyebilirsiniz diye, gezi faytonunu çeken atların ayak sesleri. Eğer meraklısıysanız; gölün etrafında ata binebilirsiniz. Yalnız dikkat! Eğer çok iyi bir binici değilseniz, her an göle fırlatılma riskiyle karşı karşıyasınız demektir.

Birazda köy havası

Abant ve Bolu çevresi gerek belediye, gerekse orman bekçileri tarafından korunmaya alınmıştır. Abant Gölü’ne girerken ödeyeceğiniz giriş ücreti de koruma ve güzelleştirmeye kullanılan bir gelirdir. Bolu ve çevresinde ağaç kesimlerine ve izinsiz avlanmaya çok ciddi yasaklar getirilmiştir.

Bu kadar korunan bir yerde, çevre köylerde kurulan pazarlardan alınan yiyeceklerinde ne kadar lezzetli olabileceğini düşünün. Balın lezzeti, meyvenin hormonsuzu, tarhananın taptaze kokusu, peynirin her çeşidi ve birde koca bir tabak süzme yoğurdunu köy ekmeğini bandırarak yemenin keyfi eklenince…

Gel de ayrıl Abant’tan’!

Abant’a Nasıl Gidilir?

Tabiat Parkı, Bolu ili sınırları içinde. Özel aracınızla; Bolu şehir merkezine uzaklığı 33 km olan parka ulaşmak için Ankara-İstanbul karayolu üzerinden yol alırken Bolu civarında Ömerler-Madensuyu sapağından ayrılan yolu takip etmelisiniz. Abant Gölü Tabiat Parkı nın bulunduğu Abant bölgesi Ankara ya 4, İstanbul a üç saat uzaklıkta.

Abant denince akla kış turizmi gelse de aslında burası her mevsimi farklı güzellikte yaşayan bir yer.

Abant tertemiz havasıyla, şehirden kaçmak için ilk akla gelen yerlerden biri. İstanbul ile Ankara arasındaki yolun ortalarında olduğu için her iki büyük şehirden de çok sayıda ziyaretçisi oluyor.

İster aracınızı parkedip hemen faytonla gezmeye başlayın, isterseniz önce yemeğinizi yiyip yürüyüşe geçin. Ya da hemen kitabınızı alıp göl kenarına yerleşin.

Abant’ta göl çevresindeki 7 km’lik parkurda yapılan fayton turu son derece keyifli. Bir yanda göl manzarası diğer yanda orman, kuş sesleri içinde geziyorsunuz.
Faytonla gölün çevresini dolaşmak yaklaşık yarım saat sürüyor. Yakın bir zamanda göl çevresindeki yolun trafiğe kapatılması, sadece vagon sistemi ve faytonla ulaşımın sağlanması planlanıyor.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)