Özgürce dolaşmak, maceralı bir kaç hafta geçirmek ve hep görmek istediğiniz Avrupa şehirlerini gezmek için karar verdiniz. Bir turist rehberinin şemsiyesini takip etmek istemiyor, dilediğinizce gezmek istiyorsunuz.. Yaşınız da 27’den küçükse beklemeniz için hiç bir neden yok! TCDD’den alacağınız bir biletle tüm Avrupa’yı dilediğiniz kadar gezebilirsiniz. Aslında 27 yaşından büyükler de bu biletten faydalanabilir, ama biraz daha pahalıya.
interrail global pass ile nerelere gidebilirsiniz?
Interrail ile seyahat Avrupa’lı gençlerin çoğunun tercih ettiği, Türkiye’de ise kolaylığına rağmen yaygın olmayan bir yöntem. Türk interrailcisi sınırlı bölgelerin dışına
çıkmaya çekiniyor ve genellikle Yunanistan, İtalya, Fransa, Hollanda bölgelerinde dolaşıyor. Tabii ki güzel, ama Avrupa’da daha neler var, neler..
Biletinizi alırken bölgenizi kendiniz seçebiliyorsunuz. Dilerseniz, İtalya-Yunanistan- Slovenya, dilerseniz İspanya-Portekiz-Fas veya Çek Cumhuriyeti-Macaristan-Polonya- Slovakya ve diğerleri.
Interrail ücretleri
Euro cinsinden hesaplanan fiyatlar TCDD’den öğrenilebilir. Tek bölge için üç hafta, iki ve daha fazla bölge için bir aylık süreniz var. Bileti istediğiniz tarihten başlatabilirsiniz. Bileti almak için en iyi zaman, seyahate çıkma tarihinizden iki ay öncesi. Böylece gelen zamlardan etkilenmemiş oluyorsunuz. Biletiniz, seçtiğiniz bölgedeki tüm ülkelerin demiryollarında geçerli. 2. sınıf trenlerin hepsine ücret ödemeden binebiliyorsunuz. Eğer, 1. sınıfta veya Eurostar, Intercity gibi daha hızlı trenlere binmek isterseniz, fark ödemek zorundasınız ki bunlar, özellikle İtalya gibi pahalı ülkelerde altından kalkılamaz miktarlara ulaşabilir. Bazı ülkelerde raylı şehir içi ulaşımın ve bazı deniz hatlarının da biletin dahilinde olduğunu söylemeliyim.
INTERRAIL PASS BİLETİ GEÇMEYEN ÜLKELERDE TREN KULLANIMI
Biletinize dahil olan ülkeye ulaşmak için, dahil olmayan ülkelerden geçmeniz gerekiyorsa, o ülkelerde %50 ödemek zorundasınız. Örneğin, Macaristan’a Bulgaristan ve Romanya üzerinden gidecekseniz ve bu iki ülkeyi kapsayan bölgenin biletini almamışsanız, o ülkelerde %50 indirimli biletler alabilirsiniz. Bu durum kendi ülkeniz için de geçerli. Ne yazık ki, kendi ülkenizden çıkarken de yarı yarıya ücret ödemek zorundasınız.
Ayrıntılı bilgi yine TCDD’den alınabilir.
Aslında ben bu seyahati gerçekleştirmiş biri olarak, bu tür teknik bilgilerden çok, bazı pratik bilgiler vermek ve bazı uyarılarda bulunmak istiyorum. Bu seyahate çıkmadan önce, bu konudaki web sitelerinin kıtlığından ve hatta Türkçe bir Interrail sitesi bulunmamasından şikayetçiydim. (Varolup da ulaşamadığım varsa özür dilerim). Umarım aktarmak istediklerim, arayanlar için güzel bir kaynak olur. Şunu belirtmeliyim ki, buradaki bilgiler eksik veya değişmiş olabilir. O nedenle araştırmalarınızı yine de derinlemesine gerçekleştirin. Malum, atladığım, yanlış bildiğim şeyler olabilir pekala.
interrail nedir nasıl yapılır? Interrail ile tren kullanarak Avrupa Gezisi planlanması
nereleri gezmek istiyorsunuz, kaç kişi gideceksiniz, hepsine karar verdikten sonra ilk iş pasaport almak olmalı. Pasaportunuz olmadan bileti alamazsınız çünkü. Hemen belirtmeliyim ki bu seyahat, kalabalık da yapılabilir, tek başına da. Tek başına yapmak pek güvenli değil, ya da en azından benim için öyle! En ideali iki kişi aslında. Bölünme yaşanmıyor, iki kişi daha rahat karar verip birlikte gezebiliyor. Evet, belirlediğiniz bölgeyi seçip biletinizi aldıktan sonra vakit geçirmeden vize işlemlerine başlamanızı tavsiye ediyorum. Hoş, benim gibi Yeşil Pasaport’u olanlar biraz daha rahat olabilir. Çünkü İngiltere, Yunanistan, İspanya, Portekiz, İsveç, İsviçre dışındaki ülkelere vizesiz girebiliyoruz! (Atladığım ülke olabilir, iyi araştırın). Vize alırken en çok zorlanacağınız ülkelerden birisi Çek Cumhuriyeti.
Rotanızı iyi belirlemeniz, nerede ne kadar kalacağınızı ve tabii ki paranızı ayarlamanız da önemli. Yanınızda bir kredi kartı bulundurmanız faydalı olabilir. Hakkında fazla şey bilmiyorum ama travellers cheque’ler de tavsiye ediliyor.
Interrail Pass ile seyahat ederken yanınıza almanız gerekenler
tabii ki bir sırt çantası almalısınız. 80 lt.’lik bir çantaya ihtiyacınız olan her şeyi sığdırabilirsiniz. Benim gibi 80 lt.’nin altında ezilebilecek kadınlar için 60 lt. ideal. Fazla kıyafete ihtiyacınız olmayacağını söylemeye gerek yok herhalde.. İki şort, bir kaç t-shirt, iç çamaşırı, kot ya da daha rahat bir pantolon, sandalet, eğer gerekecekse mayo yeterli. Yağmurluğunuzu, uyku tulumunuzu da unutmayın. Mat da gerekebilir. Olmazsa olmazlar arasına, bir Swiss bıçak eklemelisiniz. Mini mini bir çalar saat de sizi, ineceğiniz istasyonu kaçırmaktan kurtarabilir.
Bu yolculuk bir kadın için daha yorucu ve sıkıntılı olabilir. Acil ihtiyaçları atlamamak en güzeli. Gardrobunuzu ve tuvalet masanızı yanınızda taşımak bir hafta sonra dayanılmaz işkenceler yaşatabilir kanımca.
Ecza dolabı gibi gezmeseniz de, çantanızda ağrı kesici, iltihap giderici, vitamin, alerji giderici bir kaç hap veya krem bulundurmalısınız.
Yankesicilik ve hırsızlık vakalarına karşı, pasaportunuz, kimliğiniz, paranız gibi önemli şeyleri küçük bir kesede taşıyabilirsiniz. “Bana bir şey olmaz,” düşüncesini kafanızdan atın. Ne de olsa yabancı bir ülkede, bir başınasınız. Biletinizi veya pasaportunuzu kaybetmeniz başınıza büyük dertler açabilir.
Interrail Pass ile seyahat ederken nerede kalınır
İstasyonlarda ya da parklarda kalmayı göze alamayacak gezginlerdenseniz (benim gibi) Avrupa’nın her yerinde yaygın olarak bulunan hostellerde kalabilirsiniz. Hostel adresleri veren web siteleri veya Let’s Go Europe son derece yardımcı olabilir. Let’s Go Europe, Türkiye’de maalesef zor bulunan bir başucu kitabı. Avrupa’nın tüm şehirleri hakkında doğru ve ihtiyaç duyulabilecek hemen hemen tüm bilgileri veriyor; hostel ve otel adresleri, ülke ve şehir hakkında pratik bilgiler, gezilebilecek, yemek yenebilecek yerler, vs. Internetten sipariş verebileceğiniz gibi, Ankara GSM (Gençlik Servisleri Merkezi), İstanbul GENÇTUR’da bulunan kopyalardan fotokopi çektirebilirsiniz.
Bu iki adres seyahate çıkmadan önce mutlaka uğranması gereken yerler. Hostellerde kalırken indirimlerden faydalanabilmek için Hostel Kartı’nızı ve her ülkede öğrenci indirimlerinden faydalanmanızı sağlayan ISIC öğrenci kartınızı buralardan çıkarttırabilirsiniz.
İyi eğlenceler. Bol bol fotoğraf çekmeyi ihmal etmeyin!
Hazırlayan:Olgu Alibeygil