Trabzon’un Soğuksu tepesinde (merkezden 8 km) çam ağaçlarıyla çevrili bir bahçe içerisinde yer alır .Art Nouveu tarzındaki zarif konak kentin ileri gelenlerinden Konstantin Kapogiannidis için yapılmıştır . Yapının inşaatı 1903 yılında tamamlanmıştır . Sahibi ailesiyle birlikte mübadele zamanı (1923) Yunanistan’a gitmiştir .
Atatürk ilk kez 15-17 Eylül 1924 tarihinde Trabzon’u ziyaretinde Belediye ve Genel müfettişliğe uğradıktan sonar Soğuksu çevresine otomobille kısa bir gezintide bukunmuş ve bu gerzinti sırasında , Köşkü group orada bir sure dinlenmiştir .
Atatürk Trabzon’a ikinci gelişinde 26-29 Kasım 1930 tarihinde gelişlerindede bu köşkte ağırlanmıştır .Atatürk köşkü beğendiğini söyleyince ,Trabzonlular onu kendisine hediye etmeyi düşünmüşler , Trabzon ili özel idaresi Hazineden 2 Mayıs 1931’de köşkü satınalmış ; il daimi encümeni kararıyla 18.5.1931 tarih ve 361 sayılı kararla Atatürk’e hediye edilmiştir .
Atatürk’ün Trabzona üçüncü ve son gelişi 10-11 Haziran 1937 tarihinde gerçekleşmiş olup , ziyaretleri sırasında kendileri için düzenlenen köşkte ağırlanmışlardır .Atatürk’ün ölümünden sonar köşk kızkardeşi Makbule Boysan’a intikal etmiş ,17.4.1943 tarihinde ,Trabzon belediyesince istimlak edilmiştir .Bugün ise Atatürk köşkü (Belediye Halk Müzesi) olarak kullanılmaktadır .
Trabzon Atatürk köşkü Mimarisi
Köşk bodrum katıyla beraber 4 katlı taş bir binadır .Esas olarak doğu ve kuzeye cephelendirilmiştir .Cephe özellikleri ve mekan düzenlenmesi modern Avbrupa mimarisinin özelliklerini taşımaktadır .İç bölmelerde tuğla malzeme kullanılmıştır . Ahşap doğramaların işçliği iyidir .İç tesisatında o zaman için yeni sayılabilecek kalorifer , lavabo , ve banyo gibi tesisat kullanılmıştır . Döşemeler karo mozaik olup , tavanlar ampir tarzda alçı süslemelidir .İçierisinde orjinal Çin , Japon ve Austurya vazoları , o zaman son derece modern bir müzik dolabı , Osmanlı usulü sedef kakmalı sehpa , Avrupadan getirilmiş mobilyalar , heykeller v.s bulunmaktadır .