Çaykara ilçesi nüfus ve coğrafya, Trabzon

Çaykara ilçesi coğrafi özellikler

 İlçemiz il merkezine güney doğu istikametinde 76 km, kıyı şeridi olan Of İlçesine 24 km, Bayburt İline 60 km ve Dernekpazarı ilçesine 7 km uzaklıktadır. İç kısımda kalmasından dolayı zengin bir ulaşım ağına sahip değildir. Köylerle olan bağlantısı kısmen beton kısmen stabilize yollarla mümkündür. 20 km’lik Uzungöl yolu 11. km deki Taşkıran Beldesi bağlantı yolu ve Ataköy Beldesi yolu asfalttır. Karaçam Beldesi asfalt yol çalışması devam etmektedir. Orman yolları dahil 900 km’ye yakın bir yol ağı mevcuttur. Derindere, Arpaözü, Demirkapı, Çayıroba ve Yaylaönü köyleri dağ köyleri olup, bu köylerin yolları kışın ulaşıma kapalıdır. Köy yollarının yapımı, bakım ve onarımı Özel İdare Çaykara Şantiye Şefliği tarafından yapılmaktadır. İlçedeki Özel İdare Şefliği araç parkında, 4 dozer, 2 yükleyici, 2 greyder, 3 damperli kamyon, 2 kompresör,1 konkasör bulunmaktadır. Personel olarak 1 şef, 5 dozer operatörü, 4 şoför, 3 greyder operatörü, 3 yükleyici, 3 kompresör, 5 bekçi, 1 akaryakıtçı, 1 konkasör operatörü görev yapmaktadır. 900 km lik köy yolları ağının 58 km’lik beton yol diğer kısımlar ise stabilizedir. İlçeden Trabzon’a, Trabzon’dan ilçeye 07.00-17.00 saatleri arasında her yarım saatte bir karşılıklı minibüs seferleri yapılmaktadır. İlçedeki otobüs garında çeşitli otobüs firmaları hizmet vermektedir.

ÇAYKARA İLÇESİ NÜFUS DURUMU (2000)

Çaykara Belediyesi  5829

Ataköy Belediyesi  3128

Çaykara Trabzon’un doğa harikası, Karadeniz Sahil kesiminde olan Of İlçesinde 25 Km. içeride, Yeşilalan ve Solaklı derelerinin birleştiği vadide bulunmaktadır. İlçemiz sınırlarını; doğudan Rize’nin ilçesi İkizdere, güneyden Bayburt Vilayeti, batısında Sürmene, Kuzeyinde Dernekpazarı ilçeleri ile çevrilidir. Yüzölçümü 637 Km2’dir. Merkez ilçeye bağlı; Uzungöl, Karaçam,Ataköy ve Taşkıran olmak üzere 4 belde Belediyesi, 29 Köyü mevcuttur. Nüfusu (1997 sayımına göre) 26 100 dür.

KADAHOR, ÇAYKARA TARİHİ

İlçemiz Belediye ve ilçe olmadan önceki eski ismi KADAHOR idi. 01.01.1948 yılında ilçe 13.05.1948 yılında Belediye olmuştur. Bölgemizin arazisi 3. zamanda teşekkül etmiştir. Bu nedenle sarp kayalık ve dağlık yapıya sahiptir.

Çaykara’da her mevsim yağışlı geçer, İlçemiz orman bakımından zengindir. Bu ormanlarda yüksek kesimlerde ladin çeşitleri, yükseklik azaldıkça kestane ve kızılağaç türlerine rastlanır. İlçede tarım yapılan topraklar çok azdır. Arazinin eğimli oluşu sürekli toprak kaybına neden olur. Tahıl çeşitlerimiz arasında en çok mısır yetiştirilir. Endüstri bitkilerinden Fındık ve Çay üretilmektedir. Bunlar halkımızın geçimini sağlaması yeterli değildir. Bu durum İlçemiz halkının diğer bölgelere göç etmesine neden olmaktadır. Hayvancılık, otlak arazilerimizin yetersizliğinden az bir miktarda yapılmaktadır. Eskiden halkın yaşamında önemli bir yeri olan yaylacılık, günümüzde önemini korumakla birlikte, dinlenme ve tatil yapmaya elverişli yerler olmuştur.

Çaykara, ilim ve irfanın her çeşidi ile ülkemize hizmet vermiş ve halen vermeye devam eden değerli vatan evlatlarını yetişdirmişlerdir. Alan ve Nüfus bakımından küçük olmasına karşılık ülke yönetiminde etkili olmuş seçkin devlet adamları ve çalışkan halkı ile sesini yurd düzeyinde duyurmuştur.

Bölgemiz halkı İslam öncüleri aracılığıyla Hicri 8.yy.da Müslüman olmuştur. Büyük Türk Hükümdarı Fatih’in 1461 yılında Trabzon’u alışından daha önce Of ilçesine bağlı olan ilçemiz insanı İslam Dinini kabul etmişlerdir. Yöre insanımızın dini bağları kuvvetli olduğu gibi, vatanımızın bölünmezliğine, birlik ve Beraberliğine her zaman sahip çıkmış ve çıkmaktadır. Tarihe bakıldığı zaman bununla ilgili birçok olayla karşılaşırsınız.

Çaykara insanımız çalışkan ve hareketlidir. Düşünen kafa, yıkılmayan iman ve işleyen kolların ahenginden doğan hareketli bir yaşantıları vardır. Nereden bakarsanız bakınız; Çaykaramız böyle mert, asil,zeki ve dürüst insanlarla doludur. İlçede olan cezaevi yıllarca boş kalması, kapatılmasına neden olmuştur. Dünyanın neresine giderseniz gidin, Çaykara esnafı gibi mallarını gece gündüz dışarında bırakan başka bir yer göremezsiniz. Bu hususta insanımızın sahip olduğu bütün duyguları anlatmaktadır.

Çaykara köyleri

* Akdoğan
* Arpaözü
* Aşağıkumlu
* Baltacılı
* Çambaşı
* Çayıroba
* Çamlıbel
* Demirkapı
* Demirli
* Derindere
* Eğridere
* Kabataş
* Kayran
* Koldere
* Köknar
* Köseli
* Maraşlı
* Soğanlı
* Şahinkaya
* Şekersu
* Taşlıgedik
* Taşören
* Ulucami
* Uzuntarla
* Yaylaönü
* Yeşilalan
* Yukarıkumlu

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)