Trabzon ili sınırları içerisinde yer alan Zigana Dağları (Kalkanlı Dağları) üzerinde, 2000 metre yükseklikte yer alan önemli bir kara yolu geçididir. Denize paralel uzanmış dağ sıralarından dolayı iç kesimlerle ulaşım olanaklarının sınırlı olduğu Karadeniz Bölgesi için büyük önem taşır.
Trabzon’u, Erzurum üzerinden İran’a bağlayan kara yolu üzerinde yer alan Zigana Geçidi, bu yolun devamlılığını sağlar. Orta Çağda Asya’yı Avrupa’ya bağlayan en büyük kervan yolu, Çin’de başlayan Kaşgar, Semerkant, Buhara, Nişabur, Rey, Tebriz ve Erzurum üzerinden gelerek Zigana Geçidi’nden denize inerdi. Bu yolun devamında da kervanlar ve ticaret gemileri, Trabzon’dan deniz yoluyla Venedik ve Ceneviz’e ve tüm Avrupa’ya ulaşırdı. Bu nedenle tarih boyunca işlek ve hareketli bir yol üzerinde yer alan bu geçit her dönem önemini korumuştur.
Zigana geçidi nerede?
Zigana geçidi Gümüshanenin Torul ilcesi sınırları içinde olan, tarihi öneme ve dogal güzelliğe sahip olan bir geçidimizdir.
2032 m rakimli Zigana gecidi dogudan (Iran/Erzurum) gelip Trabzon limanindan bati ya dogru giden eski ticaret ve ipek yolunun üstünde, Zigana daglarinin güneyini Zigana daglarinin kuzeyine baglayan bir gecittir.
Zigana tüneli ve Zigana köyü de Torul sınırları içindedir. Trabzon dan yukarı çıkarken Hamsiköy Bekçiler mevkinden sonra GümüŞhane il sınırları içine giriliyor.
Yine cok eskiden kislari Zigana gecidinden gecen ipek yolunun kapali oldugu zamanlar kervanlar Torul-Karacukur-Erikbeli-Tonya-Büyükliman hattini kullanarak Karadenize inmekteydiler.
Notlar: a) Erikbelinin rakimi 1650-1700 m arasinda. b) Büyükliman bügünkü Vakfikebir/de. c) Yukardaki resim gecidin güney tarafi.