Doğu Karadeniz'in Keşfedilmeyi Bekleyen Doğal Güzelliği: "Yüzen Adalar"

Muhittin Sandıkçı – Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında, Kaçkar Dağları Milli Parkı’nın kuzey batısında, 2400 rakımlı Koçdüzü Yaylası’ndaki Adalı Göl’de bulunan üç yüzen adacık, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Muhittin Sandıkçı – Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında, Kaçkar Dağları Milli Parkı’nın kuzey batısında, 2400 rakımlı Koçdüzü Yaylası’ndaki Adalı Göl’de bulunan üç yüzen adacık, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Yöre, çevresindeki doğal güzelliklerle birlikte keşfedilmeyi bekliyor.

Kaçkar Dağları Milli Parkı çok sayıdaki gölün yanı sıra, Köçdüzü yaylasında Türkiye’nin keşfedilmeyi bekleyen doğal güzelliklerinden Adalı (Didizuğa) Göl’deki yüzen adaları da bünyesinde barındırıyor. Toprak parçalarının kopmasıyla oluşan üç yüzen adacığın kara ile ilişkisi bulunmuyor. Ortalama çapı 10 metrekare ile 40 metrekare arasında değişen adacıklar, kara ve göl tabanı ile bağlantıları olmadığı için rüzgarla birlikte yer değiştiriyor. Adacıkların üzerlerindeki bitkiler de yelken görevi görüyor.

Yaylada yaşayanlar adaların yer değiştirmesine göre hava tahminlerinde bulunuyor. Gölde üç yüzen adacığın yanı sıra irili ufaklı 20 sabit adacık da bulunuyor.

Köçdüzü yaylası sakinlerinden Mustafa Seçer (58), AA muhabirine yaptığı açıklamada, ömrünün büyük bölümünün yaylada geçtiğini belirterek, “Gölümüz önceden daha ufaktı. Son yıllarda göldeki su seviyesi yükseldi, adacık sayısı arttı. Yaylanın ve gölün yapısı çok güzel” dedi.

Yaşar Alyar ise Adalı Göl’ün Türkiye genelinde üzerinde yüzen adacık bulunduran en büyük doğal göl olduğunu öne sürerek, “Adalar rüzgarın yönüne göre hareket ediyor. Dedelerimiz adaların duruşuna göre hava tahmini yapardı. Yüzer vaziyette 3 adacığımız var. Hareket edenlerden biri 40 metrekare dolayında bir alana sahip. Hareket etmeyen adalar da var, onların da ileride hareket edeceğini düşünüyoruz. 30 senedir buradayım, buradaki güzelliği hiçbir yerde görmedim” diye konuştu.

Şaban Ali Önçırak da Adalı Göl’ün yanı sıra Köçdüzü yaylasının arka tarafının uçurum olduğunu belirterek, şunları söyledi.

“Köçdüzü Yaylası’nın zirvesi yaklaşık 2600 metre yüksekliğe sahip. Tepeden bakıldığında bir tarafta dünyanın cenneti Adalı Göl, diğer tarafta ise cehennem diye adlandırabileceğimiz sarp uçurumlar. Manzara muhteşem, bir tarafta muhteşem göl manzarası, diğer tarafta Kaçkar Altı Parmak Dağları. Tek bir yerden bu kadar yeri görebilmek muhteşem bir duygu. Yöre halkı, bu çok yönlü manzaradan dolayı buraya cennet-cehennem tepesi adını veriyor.”

Kaçkar Dağları’nda sonbahar güzellikleri

Öte yandan, sonbahar aylarında renk cümbüşünün yaşandığı Kaçkar Dağları’nda, vadilerden akan şelaleler, ziyaretçilerine görsel Şölen sunuyor. Her mevsim ayrı güzellikleri barındıran Kaçkar Dağları, zengin bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliğiyle görenleri büyülüyor. Sonbahar aylarında hava sıcaklıklarının düşmesiyle doğa farklı renklere bürünüyor. Kaçkar Dağları’ndaki vadilerde sonbaharla birlikte oluşan renk cümbüşü, kışın yaklaştığının sinyalini veriyor. Beyaza bürünmüş dağlar ise sonbaharın güzelliklerini pekiştirip, ziyaretçileri adeta büyülüyor.

Sonbaharla birlikte yüksek kesimlerdeki yaylalarda yaşayanlar, daha alçak kesimlerdeki köylerine göç ediyor. Yaylacılar, dönüş yolunda bu güzelliklere tanıklık ediyor.

Karadeniz’de 36 yüzen ada keşfedildi

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Bulut başkanlığındaki ekip, Doğu Karadeniz bölgesinde 36 yüzen ada buldu

Türkiye’de 2000 yılına kadar yüzen adaların pek bilinmediğini belirten Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Bulut, ilk yüzen adanın Bingöl’ün Solhan İlçesi Hazarşah Köyü Turnalar Gölü’nde bulduklarını ve bunu Türk Standartları Enstitüsü Dergisinde yayınlatarak, Türk Coğrafya Kurultayında bildiri olarak sunduklarını bildirdi.

2000 yılından sonra bu konudaki araştırmaları Erzurum, Artvin, Samsun, Denizli, Adıyaman, Erzincan ve Çorum’da yoğunlaştırdıklarını anlatan Prof.Dr. İhsan Bulut, Türkiye’nin dört bir tarafındandaki yüzen adaları bilim dünyasına kazandırmak için ‘Alo yüzen ada bulduk’ ihbar hattı kurdu.

0 505 644 20 04 numaralı cep telefonunu yüzen ada ihbarlarına tahsis eden Prof.Dr. İhsan Bulut, Kaçkarlar’da bulunan yerel adıyla Didizuğa ya da Büyük Göl olarak bilinen buzul göl olduğunu belirtti.

Türkiye’nin ‘yüzen ada cenneti’ olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bulut, “Ülkemizde kayıt altına alınmış 100’den fazla yüzen ada var. Keşfedilmeyi bekleyen yüzlercesinin olduğuna inanıyorum. Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi’nin Çayırdüzü Köyü ile Artvin’in Şavşat İlçesi’ne bağlı Arsiyan Yaylası’nda 12, Kaçkar Dağlarında 24 olmak üzere toplam 36 yüzen ada bularak tescilledik” dedi.

YÜZEN ADALAR NASIL OLUŞUR?

Rüzgarla hareket eden yüzen adalar, bitki kök ve saplarının, canlı kök ve çürüklerinin birikmesiyle ve birbirine yapışarak organik madde oranı yüksek sıkı keçemsi bir doku oluşturmasıyla meydana geliyor.

Birbirine tutunan bu bitkiler, suyun üstünde sal gibi yüzmeye başladıktan sonra üzerinde bitkiler, hatta ağaçlar yetişebiliyor. Nitekim Bingöl yüzen adalarının üzerinde üç dişbudak ağacı ve çalılar vardı.

Rüzgarın estiği yöne doğru yer değiştiren adalar, büyüklüklerine göre sırıklarla da itilebiliyor. Oluşumu yüzlerce hatta binlerce yıl süren adaların bilinçsiz yararlanma sonucu kısa sürede yok olabileceğini ve bu nedenle turizme kazandırılması kadar korunması da önemli sayılıyor.

Arsiyan Yaylası’ndaki yüzen adalar

Artvin’in Şavşat İlçesi’ne bağlı Arsiyan Yaylası’nda Gürcistan sınırına yakın 2 bin 600 ila 3 bin 500 metre yükseklikteki bölgede bulunan göller üzerinde literatürde yer almayan, 12 yeni yüzen ada keşfedildi.
Arsiyan Yaylası’nda heyelan veya buzul işlemesi sonucu oluşan irili ufaklı 20 kadar göl bulunduğunu belirten Prof. Dr. İhsan Bulut, “Yöre halkı tarafından isimlendirilmiş göllerden Sedava üzerinde, büyüklüklerine göre 20 ila 150 metrekare arasında değişen 8 ayrı yüzen ada tespit ettik. Muasıl Gölü’nde 2 yüzen ada bulunduğunu belirledik. Ayrıca Posta Gölü`nün yanında bulunan ve yöre halkı tarafından isimlendirilmemiş küçük bir gölde de 2 adet yüzen ada olduğunu ortaya çıkardık” diye konuştu.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)